Biljardi - historia pähkinänkuoressa

Tervetuloa blogin pariin! Tällä kertaa käymme läpi biljardin historiaa lyhyesti. Biljardi oli aikoinaan paremman väen peli, josta aatelisto pääsi nauttimaan. Peli oli keskiajalla tosin hyvin erilainen, mitä se on nykyään. Biljardin esiäiti oli krokettia muistuttava peli, jota pelattiin ulkona 1340-luvulla. Silloin biljardikepit muistuttivat enemmän golf-mailoja ja palloja tönäistiin lyönnin sijaan. 1400- luvulle tultaessa biljardi siirtyi sisätiloihin ja biljardimaton vihreä väri on jäänyt muistoksi entisajan nurmikentistä. Ranskan kuninkaalla Ludvig XI:llä on ollut ensimmäinen tunnettu biljardipöytä, tästä ostoksesta on säilynyt todisteena kauppakirja. Kuningas kehitti peliä eteenpäin ja biljardin suosio levisi nopeasti Ranskan aateliston piireissä. Sanan "biljardi" alkuperän uskotaankin juontavan ranskan kielen keppiä tarkoittavasta sanasta "billart" nimi voi myös olla muunnos ranskan kielen sanasta "bille" mikä taas tarkoittaa palloa. Aikoinaan pelattiin kolmella puusta tai norsunluusta tehdyllä pallolla. Yhdestä norsun syöksyhampaasta voitiin valmistaa vain neljä palloa, joten valitettavasti norsuja jouduttiin metsästämään paljon. Yhdysvaltojen biljarditeollisuus kyllästyi tähän ja tarjosi suuren palkkion sille, joka keksii norsunluuta paremman materiaalin biljardipallolle. Näin kehitettiin muoviseos, joka pitkän kehittelyn jälkeen syrjäytti norsunluun käytön. Biljardi on siis edesauttanut myös muoviteollisuuden kehittymisessä. Eri puolilla maapalloa pelisäännöt kehittyivät jatkuvasti. Kun suuret pöytävalmistajat patentoivat keksintöjään, oli eri maissa erilaiset standardit biljardille. Vasta 1900-luvulla englantilainen snooker ja amerikkalainen 9-pallo syrjäyttivät aikaisemmat biljardin muodot. Biljardin on kerrottu olevan suosittua myös Amerikan presidenttien keskuudessa. Onhan Valkoisessa talossa ollut biljardipöytä jo ensimmäisen presidentin aikana. 

Biljardi saapuu Suomeen

Suomeen ensimmäinen biljardisali avattiin vuonna 1773 Turkuun, mutta vasta 1960-luvulla alettiin järjestää virallisia biljardikilpailuja. Tänä päivänä Suomessa on ammattimaisia biljardiseuroja lähes 80 kappaletta, joten laji on todella laajalle levinnyt ja suosittu. Silti suurin osa lajin harrastajista ei kuuluu mihinkään seuraan, eivätkä halua vakavasti kilpailla lajissa. Suomessa on myös useita niin sanottuja "pubi-liigoja" joissa kilpaillaan paikallistasolla. Suomessa on useita biljardisaleja ja biljardipöytiä löytyy jokaisesta kaupungista. Biljardi yhdistetään yleensä ravintoloissa pelattavaksi lajiksi, mutta useat nuorisotalot ovat investoineet biljardi pöytään, joten myös alle 18-vuotiaat pääsevät tutustumaan lajiin. Groovetown Jack Bar & Billiard tarjoaa mukavat tilat biljardin pelaamiseen ja ajan viettoon ystävien kanssa Helsingin keskustassa.

minusta

Harrastuksista, vapaa-ajasta ja urheilusta kertova blogi

Liikunta ja harrastukset tuovat vastapainoa työlle ja koululle ja niillä on myös monia suotuisasti terveyttä edistäviä vaikutuksia. Harrastuksia on olemassa, mitä erilaisempia, mutta harrastukseksi luokitellaan yleensä kaikki vapaaehtoinen ja säännöllisesti tapahtuva toiminta, jonka tekemisen motiivina on yksinkertaisesti tekemisen ilo, rahallisen korvauksen sijaan. Toisia kiinnostavat esimerkiksi kulttuuriharrastukset, kun taas toiset rakastavat urheilua, yksin tai yhdessä. Jotkut rentoutuvat vapaa-ajallaan puutarhanhoidon parissa, toiset taas tanssien tai musiikin parissa. Mitä tahansa harrastatkin, pääasia on, että se tuottaa iloa ja antaa energiaa. Tervetuloa harrastuksiin ja vapaa-aikaan liittyvän blogin pariin. Täällä voit lukea, kommentoida ja keskustella kaikesta harrastusten ja vapaa-ajan maailmaan liittyvistä asioista ja ehkä myös löydät inspiraatiota uuden harrastuksen aloittamiseen.

Haku

arkisto

Viimeisimmät julkaisut

11 May 2023
Onko yrityksen virkistyspäivä lähestymässä tai haetko tiimisi kanssa rentouttavaa illanviettopaikkaa? Vaihtoehtoja on nykyään tarjolla paljon, ja sopi

13 June 2022
Sähköpyörä on yhä useamman vaihtoehto hankittaessa uutta polkupyörää. Siinä missä sähköttömien polkupyörien myynti pysyy tasaisena, kasvaa sähköpyörie

9 May 2022
Oletko jo valmis venekauden alkuun? Riippuen siitä miten olet säilyttänyt venettäsi talvikauden ajan, voi veneen vesillelasku olla iso operaatio. Yksi

tag